Gangster-rap syltet ind i kriminalitet

Unge rappere ender i en meget kriminel løbebane, fordi de vil være ægte.

Du rapper om den kriminelle livsstil, du har.

I gangsterrap-verdenen er det ikke dårligt, at du bliver anklaget for et drab.

Den svenske gangsterrapper Einár på 19 år blev skudt på åben gade for to uger siden. Ifølge den tidligere kriminelle svenske rapper Alexander Ceesay, der kendte Einár personligt, trækker musikgenren et langt spor af vold, stoffer og kidnapninger efter sig.
Jeg har tit hørt folk tale om, at rap og hiphop kan være en vej ud af kriminalitet. Men i Sverige lyder det, som om det nærmest er en vej ind i kriminalitet?

Alexander Ceesay:»Der er helt sikkert nogle, der bruger rap og hiphop til at komme ud af kriminalitet og kan bruge musikken til at skabe sig en karriere. Men der er også kommet den her bølge, hvor folk går til ekstremer for at leve den livsstil, de rapper om. Så ja, for mig at se er genren faktisk en vej til at blive endnu mere kriminel for mange unge mennesker. Gangsterrap er virkelig ikke en vej, man skal gå, hvis man ikke vil have noget med kriminalitet at gøre. Genren vil bare trække folk dybere ind i det.«

Efter drabet på Einár har du blandet dig en del i debatten i Sverige om gangsterrappen. Er du ikke nervøs for, at nogen i miljøet vil se sig sure på dig?

Alexander Ceesay: »Jeg tror, at de kriminelle er ligeglade med, hvad jeg siger og mener. Men jo, det er måske en risiko, men jeg er ikke bange. Jeg var meget mere bange, da jeg selv var i det miljø.«

Lille uddrag af Per Lysholts interview: En gangsterrapper går på pension   Weekendavisen 05.11.21

 

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Bander, Psykologi, seneste. Bogmærk permalinket.