Det muslimske kvindesyn

Frygt var min grundfølelse. Jeg var bange hele tiden.                                                           Bange for at blive slået og bange for at dø

Over aftensmaden havde forældrene fortalt, at familien ville tage hjem til Danmark uden hende, at hun skulle blive i Marokko hos sin onkel.

»Jamen, det kan I da ikke,« fik den dengang 12-årige Halima El Abassi fremstammet. Hun skulle jo med hjem fra sommerferien og starte i 6. klasse på skolen i Roskilde.

»Der er mange flere, end vi tror, der slås med negativ social kontrol. Kun få bryder ud. Og de, der gør, betaler en ufatteligt høj pris. Det ved jeg af erfaring, og den nulstilling af ens liv vil jeg ikke ønske for min værste fjende,« siger Halima El Abassi.
»Der er rigtig mange, der tror, at negativ social kontrol bliver udøvet af mændene. Jeg kan love, at det er kvinderne, der er de værste. Mænd er med til at legitimere, at negativ social kontrol eksisterer, men det er kvinder, der udøver den og holder hinanden nede,« siger Halima El Abassi.

En anden måde at se verden på

Hun har  spurgt sin forældre hvordan de kunne finde på at efterlade hende i Marokko. »Jamen vi vidste ikke bedre,« lød svaret. »Min far skammer sig faktisk lidt over det, for det var mere hans beslutning, end det var min mors,« siger hun.

Tror du på dem, når de siger, at de ikke vidste bedre?

»Ja. De er rundet af en anden måde at se verden på. Jeg tror ikke, at mine forældre er onde mennesker. Jeg tror, at de endte med at gøre mig ondt, fordi de handlede efter bedste overbevisning.«

kilde: Julie Toft-Nielsen: Halima El Abassi blev som 12-årig efterladt til genopdragelse i Marokko . 07.11.21 Jyllands-Posten.
Hun blev født i Danmark i 1978. I dag er Halima El Abassi 43 år og bor alene i en lejlighed i Gentofte. Hun er uddannet socialrådgiver, kandidat i socialt arbejde og stiller op til kommunalvalget i Gentofte Kommune for Socialdemokratiet. I 2019 blev hun udpeget som forkvinde for Rådet For Etniske Minoriteter, hvor hun arbejder for at give den næste generation af danske piger og kvinder med anden etnisk baggrund bedre vilkår.

Se psykolog Karin Riber på denne hjemmeside om traumatiserende opdragelse i arabiske familier

se også artiklen At være mor i Danmark her på hjemmesiden

Dette indlæg blev udgivet i Arabere, Personlige beretninger, Pædagogik / Sprog / Opdragelse, seneste. Bogmærk permalinket.