Pointer om religion – Peter Sloterdijk

Pointer fra  den tyske filosof Peter Sloterdijk ,hvis bog  “Staten tager fløjshandsken af “(på tysk) udkom 2021.

 

Respublica citerer fra nogle få pointer:

3. Muslimske kulturer mangler ventil

Peter Sloterdijk finder, at det er en del af det moderne at søge tilflugt i eskapisme, som mange for eksempel gjorde i Sovjetunionen.

“Den tendens er en af de modernismer, som den muslimske verden ikke er del af. Formodentlig har ophidselselses- og krænkelsesberedskabet i de muslimske kulturer noget at gøre med afholdskulturen. De dionysiske kulturers ventil står ikke åben hos dem,” 

 

5. Voltaire ville erklære muslimer krig

Peter Sloterdijk tror ikke på, at man kan true konservative muslimer til at overtage oplysningens værdier, ligesom han heller ikke har tiltro til, at det nytter med krigeriske udfordringer af formørkede former for religiøsitet. Det fører til konflikt mellem kulturerne, hvilket historisk har været en fiasko, også for oplysningstraditionen.

6. Børn burde undervises i humor

Der er en modsætning imellem, hvor hård religionssatiren har været historisk ved katolicismen, og hvor svært det er at fortælle vittigheder om islam. For at bekæmpe religiøs ekstremisme skulle børn lære mere om den form for humor, der tager fat på det religiøse. Man burde undervises i ”sammenlignende humor”, ligesom man har sammenlignende litteraturvidenskab.

Kristeligt Dagblad lancerede 7 pointer fra  den tyske topsfilosof Peter Sloterdijk  03.09.21  ved Anders Ellebæk Madsen.

Dette indlæg blev udgivet i Filosofi/ Etik, Kultursammenstød, Psykologi, Religion / Ideologi, seneste. Bogmærk permalinket.