Æresvold og undertrykkelse er et af Sveriges alvorligste problemer

Omar Makram, ex-muslims of Sweden :                                         Min lettelse var stor, da jeg ankom til Sverige i 2014.

Jeg kommer fra en typisk konservativ sunnimuslimsk familie i Egypten. De første 25 år af mit liv havde jeg en religiøs overbevisning, der bedst kan beskrives som antitesen til det liberale demokratis værdier. Jeg havde reaktionære holdninger til kvinder og seksualitet. Jeg var homofobisk, fordi jeg troede på, at Allahs trone ville skælve under hans vrede, når to mænd har sex.

Da min tante spurgte mig som 11-årig, hvad jeg ville være, når jeg blev stor, sagde jeg, at jeg ville slutte mig til Hamas, føre jihad mod jøderne og dræbe dem for hadithen siger »Den sidste time kommer ikke, før muslimerne har bekæmpet jøderne, og muslimerne vil da slå dem ihjel.« Jeg var ikke noget særsyn.

De fleste muslimer har som mange andre religiøse arvet religionen snarere end at været blevet overbevist af den.

Jeg er ikke sikker på, hvorfor jeg fjernede mig mere og mere fra islam, men jeg tror, min far ubevidst var med til det. Mine forældre sendte mig på privatskole, hvor al undervisning foregik på engelsk, og jeg begyndte at læse intellektuelle værker fra andre kulturer end min egen. Min far opfordrede mig til at læse fra en tidlig alder, og det gjorde mig mere kritisk og mindre tilbøjelig til at godtage andres forklaringer uden at danne mine egne holdninger. Jeg besluttede mig for at studere islamiske skrifter, ironisk nok for at styrke min tro og gøre den renere og mere oprigtig. Men jo mere jeg læste, jo mindre mening gav det for mig. Efter tre år besluttede jeg mig for, at jeg ganske enkelt ikke troede på det.

(…) Jeg flygtede fra mit land, fordi jeg kritiserede islam, og nu var jeg kommet i sikkerhed i et land, hvor det langtfra er uproblematisk. Her er holdningen, at alle religioner kan kritiseres og gøres grin med. Undtagen islam.

Det gik også op for mig, at æresvold og undertrykkelse i dag er et af Sveriges alvorligste problemer. Efter jeg udgav mangabogen Forbidden Love, der afbilleder aspekter af æres­undertrykkelse, har jeg besøgt mange skoler for at diskutere æreskultur, ligestilling og individuel frihed. Jeg oplever stadig flere elever, der udtrykker støtte til æresvold og undertrykkelse, nogle endda – til lærerens bestyrtelse – støtte til æresdrab.

 

Sverige og Danmark er nødt til at gå efter at opnå en slags moralsk assimilation i vores landes grundlæggende værdier; ligestilling, LGBT-rettigheder, sekularisme, ytringsfrihed og personlig frihed.

***

lille uddrag af  Omar Makram: Forfulgt af Gud.Weekendavisen 18.06.21

Respublica anbefaler at læse hele artiklen

Dette indlæg blev udgivet i Arabere, Kultursammenstød, Makram, Personlige beretninger, Psykologi, seneste, Sverige, Ære. Bogmærk permalinket.