Gæstearbejdernes børnebørn

Tredje generation klarer sig ikke bedre end anden generation                          målt ved karakterer på grundskolens afgangsprøver

Danmarks Statistik har netop publiceret sin årlige rapport om indvandringen til Danmark. Den er udkommet siden 2007. Denne gang med titlen Indvandrere i Danmark 2020.

Vi kigger her på pakistanere, tyrkere, og “jugoslaver”. Disse børns forældre er altså ligesom dem selv født i Danmark. Deres bedsteforældre var de såkaldte “fremmed- og gæstearbejdere ” indvandret hertil i 1960’erne og 70’erne.

For undergruppen af efterkommerbørn af pakistanere er der denne gang en forbedring fra 5,7 til 6,4 i snit, en forholdsvis stor forbedring, men dog stadig langt under det danske snit på 7,3. 0,9 forskel i karakter er ikke til at spøge med.

For de to andre store grupper, efterkommerbørn af tyrkere (i øvrigt ofte i praksis kurdere) og dem fra det tidligere Jugoslavien er der nærmest ingen forbedringer fra anden og til tredje generation. 5,8 mod 5,8 for ”jugoslavere” og 5,2 mod 5,4 for tyrkere, en marginal forbedring.

Det skal også nævnes, at nogle elever helt undlader at gå til eksamen efter grundskolen, ligesom undersøgelsen PISA DANMARK undtager forholdsvis mange elever i  deres analyser af standpunkter. Tallene skelner så vidt vides ikke mellem elever  fra forskellige skoletyper som folkeskole, privatskole og friskole.

En undersøgelse af hvorvidt  de af ovennævnte elever, der har tilbragt hele deres grundskoleforløb i en religiøs friskole, klarer tilknytningen til arbejdsmarkedet, vil være interessant.

Læs mere hos

kilde: Morten Uhrskov  22.12.2020   Den korte Avis.

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser, Kurdere, pakistanere, Pædagogik / Sprog / Opdragelse, seneste, Statistik, Tyrkere, Uhrskov Jensen, Morten, Uncategorized. Bogmærk permalinket.