Humor – mon vi får en Cohenkrise?

Davids Samling har her i 2020 udgivet en ganske særlig graphic novel

af Kirsten Damgaard, kulturpsykolog
”Den Magiske Spinel” er en tegneserie om den unge Sigurd, der læser kunsthistorie og arbejder som nattevagt på Davids Samling. Da han en nat falder på hovedtrappen, viser det sig, at han på mystisk vis er i stand til at komme tilbage til tider og steder, hvor museets kunst stammer fra. Fra nutidens København besøger han blandt andet det gamle Iran, Indien og Tyrkiet.
Her ramler han  ind i den store afghanske digter/filosof Jalal ad Din Rumi (1207-1273), der på  individualistisk vis forklarer ham, at det er ham selv der er juvelen, og ikke den ædelsten (spinel) han har i lommen.                                                                                             Den digter, som enhver  dannet muslim kender og respekterer, er kuriøst nok tegnet efter  Leonard Cohen, den netop afdøde store canadiske poet med jødisk baggrund, berømt for “There is a crack in everything, that’s how the light gets in!” I bogen ser man  Cohen som forlæg på s.95-97 og i selve udstillingen af de store originaltegninger på Davids Samling i København, fremtræder han jokingly tydeligt, når Rumi viser os tandsættet.

En genial kobling – bare det ikke udløser en Cohen-krise !
Tegneserien i bogform (hardback) kan købes i en dansk og engelsk version i museets butik for kr. 250.

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser, Filosofi/ Etik, Kultursammenstød, Medier og ytringsfrihed, seneste. Bogmærk permalinket.