Voldsmænd i bander

“Som man skyder, bliver man skudt”  sagde Dan Turrell

91 bandegrupperinger

Loyal to Familia er i november 2020 erklæret for en ulovlig forening af Landsretten.

I januar dømte byretten banden forbudt – den virker ved vold , men sagen blev anket og nu har  det danske samfund så vundet. Men allerførst havde Københavns politi nedlagt et forbud mod bandens eksistens.

Grupperingens leder er/var Shuaib Khan (kaldet Shebi ) med pakistansk etnicitet. Khan er idømt en ubetinget udvisning for bl.a. trussel mod en politimand.

Bander i Danmark er stort set et importprodukt. Enten er banden en aflægger af en såkaldt (biker)”klub” i USA  eller Holland, eller også har flertallet af de herfødte medlemmer  forældre født i udlandet, oftest i et tredjeland.

***

Sociolog Aydin Soeï  har skrevet om især indvandrerbander , også her på hjemmesiden, dog uden at gå i detaljer om etniciteten.

Line Lerche Mørck er professor og bandeforsker ved Aarhus Universitet.

Rigspolitiet udgiver rapporter  om bandekriminalitet.

Inger-Lise Lien forsker i bander (især pakistanske) i Norge.

I år 2020 har der været flere drab i bandemiljøet – alene fem i Århus. Aktuelle tal  fra https://dkr.dk/ungdomskriminalitet/bander/bander-i-tal/

  • Den 1. juli 2020 var 1.243 personer registreret som tilknyttet en rocker- eller bandegruppering
  • Ud af de 1.243 personer var 729 tilknyttet rockergrupperinger, mens 514 var tilknyttet bander
  • I juli 2020 var der registreret i alt 91 rocker- og bandegrupperinger
  • I 2019 blev de registrerede sigtet 3.844 gange for overtrædelser af straffeloven, lov om euforiserende stoffer eller våbenloven, og der blev foretaget 1.534 fældende afgørelser
  • Fra årsskiftet og frem til 1. juli 2020 er de registrerede blevet sigtet 1.934 gange for lignende typer af overtrædelser
  • I første halvår af 2020 var i gennemsnit 378 registrerede rocker- og bandemedlemmer fængslet pr. måned. Det er færre end i 2019 og 2018, hvor tallene var hhv. 432 og 414.
Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Bander, Organisationer, pakistanere, Statistik. Bogmærk permalinket.