Ideologi og humor

Jøder er sjovere end kristne og muslimer

og komikere er ateister

Bent Melchior, tidl. overrabiner:
”Når tiderne er mørke, er humor et værktøj til at komme igennem dem på. Det er en slags forsvarsmekanisme hos mennesker at lave sjov, når man er i krise. Jøder har været udsat for lidt af hvert i tidens løb. Og gennem det har de udviklet en særlig jødisk humor, der er karakteristisk ved at være en slags stille humor med en underfundig tone. Den er ofte godmodig og ikke sort. Der er sjældent brod i den, og den er sjældent ondskabsfuld. Til gengæld er der en god portion selvironi” .

Ingen religioner er kendt for humor som den jødiske. Relativt få komikere verden over er bekendende kristne, og ingen kender til kristen humor som et særskilt fænomen. Muslimers forhold til humor er et kapitel for sig selv. Derimod er et uforholdsmæssigt stort antal af etablerede komikere erklærede ateister.


Spørger man den danske, muslimske komiker Rachid Abdu Moutiq er der en god grund til, at der kan tales om en særpræget jødisk humor og ikke en muslimsk eller kristen. For den jødiske religion binder sig nemlig til et særligt folk modsat islam og kristendom, der kommer til udtryk blandt mange folk og kulturer.

”Historisk er vi i en periode, hvor man som muslim sjældent vil gøre grin med islam blandt andet, fordi folk føler sig under angreb, men også fordi der desværre er ekstremister, der ser alt som et angreb. Derfor er der også forskel på, hvor stort tabuet er blandt muslimer i forhold til deres religion sammenlignet med kristne og jøders.”

Citater fra fra Jens From Lyng: Jøder er sjovere end kristne og muslimer. Kristeligt Dagblad. 17. juli 2020

Dette indlæg blev udgivet i Filosofi/ Etik, Medier og ytringsfrihed, Psykologi, seneste. Bogmærk permalinket.