Identitetspolitik og privathed er modsætninger

Identitetspolitik

Historiker Henrik Jensen:»I identitetspolitikken og dens selvforståelse ser vi en tilbagekomst af ’68-værdier. Det er ikke nogen lille ting. Der er ganske vist en forskel, for den frigørelse, man dengang talte om, var grænseløs. Det er den ikke længere, men den er stadig meget subjektiv, og det er i bund og grund den samme selvrealiseringskultur. Man skal bare træde varsomt. Det tankevækkende er, at en given identitetsgruppe kræver anerkendelse fra resten. Gruppen vil se sig selv som grundlæggende forskellig fra alle andre. De ønsker at hævde deres egen levede erfaring over for og imod den fælles erfaring, men forlanger alligevel restens anerkendelse.«              ( Weekendavisen 17.04.20)

***

Det private i Europa

– Hvornår opstod det private egentlig?

Professor arkitekt Peter Thule Kristensen “Det gjorde det i tidlig moderne tid, det vil sige fra 1500- til 1800-tallet. På Centre for Privacy Studies, som er et samarbejde mellem Arkitektskolen i København og Teologisk Institut på Københavns Universitet, har vi i nogle år arbejdet med, hvad privathed er for noget. Det er tværgående forskning med både kirke-, rets- og socialhistorikere, og vi kan se, at i den nævnte periode begynder folk at udvikle behov for en anderledes type privathed, end man havde set før. Det private begynder at blive opfattet som et privile­gium, men også som en nødvendighed, hvis man skal forstå, hvem man selv er som individ (…)”                ( Weekendavisen 15.05.20 )

 

Dette indlæg blev udgivet i Civilsamfundet, Filosofi/ Etik, Jensen,Henrik, Psykologi, Religion / Ideologi, seneste. Bogmærk permalinket.