Holdninger til ytringsfrihed

“Ytringsfrihed i Danmark ” (2020)

Ytringsfrihedskommissionen blev nedsat i december 2017 og har haft som opgave at beskrive ytringsfrihedens rammer og generelle vilkår i Danmark, den historiske udvikling af ytringsfriheden her i landet og de samfundsforhold, som har væsentlig betydning for ytringsfrihedens vilkår. Kommissionen har inddraget erfaringer fra andre lande, ligesom kommissionen har skullet se på, om internationale strømninger påvirker ytringsfrihedens udfoldelse i Danmark.

Ovennævnte rapport viser, at 76 procent af de adspurgte indvandrere og efterkommere fra Tyrkiet, Libanon, Pakistan og Somalia mener, at det i Danmark bør være ulovligt at kritisere islam. I den generelle befolkning er tallet 18 procent.

Brian Arly Jacobsen, forsker i religion og politik ved Københavns Universitet, mener, at undersøgelsen begår en kategorifejl, idet den sammenligner holdninger hos muslimer med »etniske danskere«, men at undersøgelsen ikke desto mindre peger på en skævhed i holdningen til ytringsfriheden.

»Det fremgår også af tidligere undersøgelser, at muslimer ønsker en »håndbremse« i ytringsfriheden, der omtrent svarer til den blasfemiparagraf, som man afskaffede i 2017,« siger Brian Arly Jacobsen.

 

Tidligere undersøgelser af holdningerne hos muslimer viser, at en stor del af efterkommerne af indvandrere fra muslimske lande, »2. g’erne«, også er imod religionskritik.

 

Ali Aminali socialrådgiver : »De yngre bruger islam som en identitetsmarkør, så de fremstår som stolte muslimer uden at have reel viden om islam og Koranen. For unge mænd kan det at forsvare islam mod kritik i konfrontationer med Rasmus Paludan og andre på højrefløjen næsten være et maskulinitetsideal. Troen er også rygraden i mange muslimske familier, og derfor kan det være svært at adskille religion og familiestruktur. Man mangler dannelsen og redskaberne til at kritisere religionen som et område for sig« .

Respublica anbefaler at læse hele artiklen

Kristian Lindberg: Ytringsfrihedens rammer: »Generel kritik af islam bliver opfattet som kritik af familien«. Berlingske. 03.05.20

https://www.berlingske.dk/samfund/ytringsfrihedens-rammer-generel-kritik-af-islam-bliver-opfattet-som-kritik

***

 

Ytringsfrihedskommissionen blev nedsat i december 2017 og har haft som opgave at beskrive ytringsfrihedens rammer og generelle vilkår i Danmark, den historiske udvikling af ytringsfriheden her i landet og de samfundsforhold, som har væsentlig betydning for ytringsfrihedens vilkår. Kommissionen har inddraget erfaringer fra andre lande, ligesom kommissionen har skullet se på, om internationale strømninger påvirker ytringsfrihedens udfoldelse i Danmark.

Læs mere hos Justistministeriet:

https://www.justitsministeriet.dk/nyt-og-presse/pressemeddelelser/2020/ytringsfrihedskommissionen-afleverer-betaenkning

 

Læs Ytringsfrihedskommissionens betænkning: Del 1 og del 2.

Læs undersøgelsen: Ytringsfrihed i Danmark

 

Dette indlæg blev udgivet i Filosofi/ Etik, Politik / Lovgivning, Religion / Ideologi, seneste, Statistik. Bogmærk permalinket.