Folkekirken er statskirke

Øverste instans i folkekirken er Folketingets kirkeudvalg

 

”Folkekirken er en statslig institution, og det er derfor også forholdsvist nemt at sige, at den skal holde lukket. I Norge, Sverige og Finland er kirkerne i princippet autonome. Her har man kirkeråd, og der kan staten kun henstille til, at kirkerne lukker,” siger Ole Riis professor emeritus i religionssociologi.

At folkekirken er en statskirke, er professor emeritus i Søren Kierkegaard-studier Niels Jørgen Cappelørn enig i, selvom store dele af folkekirken ofte hævder noget andet.

”Mange vil sige, at vi har jo en folkekirke, og det holder man fast i ved alle lejligheder. I Danmark er der tradition for at benægte, at vi har en statskirke, selvom lukningen ved coronakrisen tydeligt illustrerer, at det har vi,” siger han.

I og med at staten har det sidste ord i kirkens anliggender, er den øverste instans i folkekirken således Folketingets kirkeudvalg, forklarer Niels Jørgen Cappelørn. Der eksisterer dog en gentleman’s agreement om, at staten holder fingrene fra kirkens indre anliggender. Men den blev tilsidesat, da coronakrisen ramte.

uddrag fra Philip Christoffersen: Danske kirker er mere lukkede end i nabolandene. Kristeligt Dagblad 11.04.20

Tilføjelse 11.05.20 : Dåben er adgangsbilletten til medlemskabet i Folkekirken

Dåbsprocenten i Danmark er på knap 60.

I 1990 var den på 80,6 procent. Dåbsprocenten er højest i stifterne Ribe, Aalborg og Viborg og lavest i Københavns Stift.

kilde: Kristeligt Dagblad 11.05.20

Dette indlæg blev udgivet i Politik / Lovgivning, Religion / Ideologi, seneste. Bogmærk permalinket.