Corona og indvandrere

Flere forskere er enig om at der kan opstå et stort smittepres for covid-19 i socialt udsatte etniske familier.

Mange indvandrerfamilier bor mange sammen, ofte også flere generationer som et kulturelt ideal, mange på lidt plads. I mange familier er det desuden en del af kulturen at drenge opholder sig udenfor hjemmet i dagtimerne ofte i skiftende flokke af individer, hvilket kan betyde at de højere grad kan bringe smitte til hjemmet.

Også kroniske sygdomme kan gøre COVID-19-forløb alvorligere for nogen. Her viser studier, at indvandrere fra eksempelvis Mellemøsten og Asien mere end dobbelt så ofte lider af diabetes som majoritetsbefolkningen, og at man i mange grupper også hyppigere har hjerteproblemer.
Udvidede familier i Danmark i 2018.

Blandt danskere bor kun 3% af de 65-74- årige sammen med et voksent barn. For  tre undersøgte indvandrergrupper bor 14 procent af de ældre arabiske flygtninge, 22 procent af tyrkerne og hele 41 procent af de ældre pakistanere sammen med et voksent barn.

Danskeren adskiller sig også ved primært at bo sammen med en enlig søn. Blandt ældre tyrkere og pakistanere i udvidet familie er det hyppigste at bo sammen med en søn, der har partner og/eller børn. Det drejer sig altså om ældre, der bor i den »ideelle type« af udvidet familie, hvor man får en svigerdatter med i husstanden. Situationen er anderledes i den arabiske gruppe. Her bor de ældre primært sammen med enlige voksne børn.

info delvist hentet fra Anika Liversage: Sammen er vi svagest.Weekendavisen 08.04.20

Anika Liversage er seniorforsker, etniske minoritetsstudier VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Dette indlæg blev udgivet i Demografi, Psykologi, Religion / Ideologi, seneste. Bogmærk permalinket.