Importeret grusomhed

Skoldning som hævn og magtdemonstration

af Kirsten Damgaard, kulturpsykolog 

Efterkommere indsat i danske fængsler kan være uhyre voldelige, og det ofte er etnisk danske det går ud over, når andengeneration forsøger at styre gangene i fængslerne, hvor de i øvrigt udgør en høj procent i forhold til deres andel af befolkningen*. Således siger fængelsforbundets formand Bo Yde Sørensen »Historisk set har politikere ikke haft stor sympati i forhold til, hvad indsatte bliver udsat for, men hvis man én gang har stået over for en indsat, som er blevet overhældt med flere liter kogende olie med sukker i, så får man et lidt andet syn på det.« Hvorefter journalist  Jens Beck Nielsen vantro spørger :” Er det sket?  »Ja, det sker fra tid til anden,« siger Bo Yde Sørensen” (02.03.20  Berlingske.dk).

Øje for øje 
I Asien er det en udbredt straffemetode at anvende skoldning og syreangreb mod sin fjende. I en klan- og stammekultur bruger man fortrinsvis selvtægt i stedet for at henvende sig til politi og andre myndigheder. Det sker fx at lokale aviser beretter om at kvinder, der har afvist en bejler er blevet sprøjtet med syre i ansigtet, så næsen og læber forsvinder. Eller at en brud har skuffet den modtagende familie ved ikke at medbringe en stor nok medgift eller ved ikke at føde sønner og derfor tortureres med skoldende væske – en langsom og pinefuld død. Strafformen er en advarsel til hele kvindens familie, men kan camoufleres som en ulykke overfor det officielle retsvæsen.
Overfald med skoldning i danske fængsler kan meget vel have et dobbeltsigte, som straf både til den pågældende og som signal til hele hans netværk udenfor fængslet. En vedvarende og meget synlig påmindelse om hvem der bestemmer.

Udsatte børn

En dansk undersøgelse fra  2009 viser at  herboende udenlandske børn har tre gange så stor udsathed som etnisk danske børn for at blive udsat for en skoldningsulykke med kogende vand, te eller olie. ( Bjarne Laursen, Hanne Møller https://doi.org/10.1177/1403494809105793 )

I Sverige står det dog værre til, hvis  de høje skadestal i en undersøgelse publiceret 2000 ikke har forandret sig.
Over 6 år blev 214 små børn  under skolealderen behandlet på brandsårsafdelingen på  Malmøs Universitetshospital plastikirurgiske afdeling. Her fandt lægerne at ”ud af 186 skoldede børn var de 94, altså 51% fra immigrantfamilier, og de havde også en tendens til at have mere alvorlige skader”.(Freccero;Svensson;Kalhor;Larsson Scandinavian Journal of Plastic and Reconstructive Surgery and Hand Surgery , Volume 34, Issue 4 November 2000).

Kulturens svøbe

Hvad er disse enormt mange skoldninger hos indvandrerfamilier et symptom på? Vi ved også at Hvidovre Hospitals børneafdeling besøges overmåde hyppigt af immigrantfamilier. På et tidspunkt var det 41 % af de tilsete børn, der var af udenlandsk herkomst. Jeg vil anbefale det danske sundhedsvæsen at forske i årsagerne.

 

Tilføjelse  18.04.20:  Fik kastet salmiakspiritus i øjnene 

En sag fra 2010: N.j.nr. 10-520-15959 Ansøger  som følge af en uoverensstemmelse vedrørende et køb af narkotika tidligere på dagen. Ansøgers syn blev kraftigt nedsat allerede kort efter hændelsen, og ansøger blev konstateret blind nogle måneder senere. Ansøger anmeldte først forholdet, da politiet af egen drift rettede henven-delse til ham nogle måneder efter hændelsen. Ansøger talte ikke dansk, og der var tvivl om, hvorvidt ansøger havde tilbageholdt information vedrørende gerningsmanden ( …).

kilde: Erstatningsnævnet Årsberetning 2010.

 

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Damgaard, Kirsten, Psykologi, seneste. Bogmærk permalinket.