Danske is-krigere

Danskere i Syrien

Mindst 158 personer fra Danmark er siden sommeren 2012 udrejst til konflikten i Syrien og Irak for at tilslutte sig Islamisk Stat eller en anden militant islamistisk gruppe.

Aktuelt befinder 36 voksne, som udrejste fra Danmark, sig fortsat i eller omkring konfliktzonen. 26 er danske statsborgere.

12 af de 26 danske statsborgere er tilbageholdt, 14 er på fri fod.

Derudover befinder ca. 40 børn af danske statsborgere sig i eller omkring konfliktzonen.

Kilde: Justitsministeriet. Citeret fra JyllandsPosten 06.1019

Anthony Loyd fra The Times skriver i  JyllandsPosten 06.10.2019, at der sidder omkring 12.000 is-krigere som fanger (ikke dømte) sammenstuvet i kurdisk kontrollerede fængsler i det nordlige Syrien. Det er uvist om der er danskere imellem. Mange af de tilfangtagne påberåber sig nu “ungdommelig fejl” og ønsker sig tilbage til deres oprindelsesland eller tidligere opholdsland i Vesteuropa.

“Disse kurdiske myndigheder har kun ganske få penge til rådighed, nogle tilfældige faciliteter, ligesom de heller ikke har deres egen stat, så de har ikke noget praktisk eller juridisk apparat til at tage sig af de indsatte. Den USA-ledede koalition har brugt milliarder på at bombe Islamisk Stat, men forholder sig afventende med hensyn til at etablere en international domstol, der kan behandle disse indsattes sag ”

 

Dette indlæg blev udgivet i IS, Krig / Sikkerhed, Kurdere, Menneskerettigheder, seneste, Statistik. Bogmærk permalinket.