Kulturen skiller

Det tykke fællesskab forsvinder i multikulturelle samfund

Muslimer vil gerne vores samfund på nogle punkter, men de vil ikke kulturen og livsformen

”Det er i høj grad på arbejdspladser og på uddannelsen, at vi mødes. Det gælder både herhjemme og i andre europæiske lande og USA.                                                                    Men der er ikke tale om højkvalitetskontakt. I privatsfæren omgås indvandrere primært indvandrere og danskere primært danskere. Opdelingen er især tydelig i forhold til første generation af indvandrere, der ikke taler så meget dansk. Der sker en udvikling over tid. Efterkommerne har gået i dansk skole og får gradvist mere kontakt med danskere også i privatsfæren. Alligevel lever grupperne meget adskilt,” siger Jens Peter Frølund Thomsen.

Jeg har nok et lidt pessimistisk syn på fremtiden.

Det har åbenbart stor betydning for mange indvandrergrupper at bevare deres kulturelle egenart.

For eksempel bevarer de tyrkiske indvandrere og efterkommere et tæt forhold til Tyrkiet. Vi kan få en bedre integration på arbejdsmarkedet, og så har vi nået en hel del. Men tilbage står stadig de kulturelle forskelle, som mindsker sammenhængskraften.
Muslimer vil gerne vores samfund på nogle punkter, men de vil ikke kulturen og livsformen. 

Der sker fremskridt i integrationen. Skellene mellem oprindelige danskere og indvandrere vil blive mindre i fremtiden, men de vil ikke helt forsvinde. I Danmark er vi vant til det tykke fællesskab, fordi vi ligner hinanden så meget. I indvandrerlande som USA og Canada er der et tyndt værdifællesskab. Det multikulturelle samfunds pris er, at det tykke fællesskab forsvinder.

***

Der er ca. 500.000 ikke-vestlige indvandrere og efterkommere i Danmark

***

Jens Peter Frølund Thomsen
Født i 1963. Lektor ved institut for statskundskab, Aarhus Universitet, tilknyttet afdelingen for komparativ politik. Han forsker blandt andet i etniske gruppers møder med hinanden og har tidligere skrevet bogen ”Konflikten om de nye danskere”.

kilde Britta Søndergaard: Forsker: Danskere og indvandrere fravælger hinanden              16. maj 2019 Kristeligt Dagblad

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Civilsamfundet, Frølund Thomsen, Kultursammenstød, seneste. Bogmærk permalinket.