Barns følelse følger mor

 Når min mor var tryg, var jeg tryg. Når hun var bange, var jeg det også.

Pianisten Adi Zukanovic er født 1988 i Sarajevo, Bosnien. Opvokset i Rudkøbing på Langeland. Er uddannet fra Syddansk Musikkonservatorium.

Adi Zukanovic’ minder fra Sarajevo kommer i glimt. Hans oplevelser som barn har gjort ham dygtig til at aflæse andre, også musikalsk.

”En aften var der ligesom bare torden og bulder over byen. Vi gik ned i kælderen og satte os alle sammen under et bord af massivt træ. Jeg husker en fornemmelse af, at det, der skete udenfor, var farligt, men også en fornemmelse af tryghed. At jeg var tryg hos mine forældre.”
”Jeg kan huske, at jeg troede, vi alle skulle rejse sammen. Men de [bedsteforældre.red.] kom for at sige farvel. Min mor, far og jeg tog vores kufferter og satte os ud i vores Ford Escort. Min far slukkede bilens lygter og begyndte at køre i fuldstændigt mørke op over bjergenes grusstier. Han havde været bjergbestiger, så han kendte alle vejene. Og jeg husker den der følelse af hele tiden at aflæse mine forældres sindstilstand for at få svar på, hvad der foregik. Vi kørte i fem timer, så stod solen op. Vi krydsede grænsen til Kroatien, og det føltes, som om nu var det farlige overstået.”

 
Familien fik på et tidspunkt valget mellem at komme til England, USA eller Danmark. Og de valgte Danmark, fordi det geografisk set lå tættere på.

 

På en rejse til Bosnien kort efter krigen bad han som niårig sine forældre, om de ikke kunne blive i Danmark. Og det var sådan, det blev, selvom forældrene ofte har ønsket at vende tilbage.
“Nogle af bosnierne var meget hurtige til at sige: ’Vi er danskere’, men sådan var det ikke for mine forældre. Da krigen sluttede, prøvede de at rejse hjem. Men det blev hurtigt tydeligt for dem, at det betød, at de efter at have genstartet deres liv én gang skulle gøre det igen.”
uddrag fra  Lise Søgaard:Når min mor  var bange, var jeg det også. 1. marts 2019. Kristeligt Dagblad. Vi anbefaler at læse hele artiklen.

Læs her på websitet psykolog Karin Ribers forskning, der viser at mange arabiske flygtninge har medbragt traumer fra deres opvækst i familien i hjemlandet. Traumer som intet har med flygtningesituationen at gøre.

Det er en kendt sag at moderens psykiske tilstand (sorg,savn, depression) i forbindelse med at forlade et land og skulle akkulturere sig i et andet land spiller kraftigt ind på børnenes velbefindende.

Dette indlæg blev udgivet i Bosniere, Personlige beretninger, Psykologi. Bogmærk permalinket.