Syriens-krigernes børn

 IS krigeres børn vil være  impulsive og voldsparate*

Hundredvis af syrienkrigere, som siden 2013 er taget af sted for at kæmpe på jihadisternes side, forsøger efter IS’ fald at vende tilbage til de lande i Europa, hvor de har statsborgerskab, men hvor de ikke føler sig hjemme.

I Danmark skønner PET, at over en tredjedel af de i alt 150 krigere, som skønnes at være rejst til Syrien eller Irak for at kæmpe på Islamisk Stats side er kommet retur. Men  eks-krigerne, kommer ikke hertil alene. I de godt fire år, hvor Islamisk Stat har hærget i Mellemøsten, er der blevet født titusindvis af børn, og mange af disse har forældre** fra et europæisk land og kommer med hertil, når deres forældre søger tilbage.

Det står ikke klart, hvor mange børn, der er kommet til Danmark.

I Frankrig ved man , at det drejer sig om mindst 59 mindreårige franskmænd, og at der stadig befinder sig yderligere 500 børn med fransk oprindelse i krigszonen eller regionen.

Anne-Sophie Dybdal, psykolog hos Red Barnet:

” På baggrund af undersøgelser af civile børn i Syrien og Irak ved vi, at det er børn, som har set voksne mennesker hænge fra lygtepæle og kvinder og børn blive nedslagtet på åben gade. Og jeg vurderer ikke, at disse børn har haftdet meget anderledes.

Det er børn, som har været vidne til den værste menneskelige grusomhed, og det kommer til at have alvorlige konsekvenser for dem resten af deres liv,” siger hun.

Udover det, som børnene fra Islamisk Stat har været vidner til, er der også eksempler på, at flere af dem selv er blevet pålagt at udføre voldshandlinger.

” Jeg vil tro, man kan sammenligne dem med børnesoldater, som vi har studeret andre steder, for eksempel i Uganda. Det er bestemt ikke godt for børn at vokse op et sted, hvor vold og drab er gjort legitimt af de voksne.

De vil have en øget risiko for at få PTSD eller det, der hedder toksisk stress, som gør, at hjernen hele tiden er i alarmberedskab.De vil vågne med mareridt om natten, og de vil få svært ved at kontrollere deres impulser.

De vil være mere voldsparate end andre børn, og de vil have svært ved at føle empati*. Dermed vil de også let kunne komme til at isolere sig, for de andre børn kan jo godt mærke, at de ikke er behagelige at være i nærheden af,” forklarer hun.

kilde: Elisabeth Yskes 11. juni 2018     Kristeligt Dagblad 

* Hvilket jo ligner meget af det vi forvejen ser hos muslimske drenge i danske ghettoer.Kirsten Damgaard, kulturpsykolog, red. Se min artikel “Villighed til vold” her på sitet. 

** ofte forældre fra to forskellige lande

 

Dette indlæg blev udgivet i Arabere, Psykologi, seneste. Bogmærk permalinket.