En lille europæisk demokrat

Interview med skuespiller  Jonathan Spang – kendt fra hans egen TV satire Tæt på sandheden

“Jeg gik på den fri ungdomsuddannelse. Hvis man fortalte unge mennesker om det i dag, så ville de ikke tro på det – det var de glade 90’ere. I dag virker det, som om at alt skal have et bestemt formål. Jeg læste for nylig, at nu skal børn lære at lege igen, fordi det styrker indlæringen. Men det er jo ikke derfor, børn skal lege! Jeg er glad for at være vokset op i 1990’erne.”
“Dengang troede vi jo også, at vi levede i en lun lomme, lige indtil 9/11. Før det befandt vi os på en stige og allerøverst på stigen befandt det skandinaviske velfærdssamfund sig, og det var jo det, alle andre også skulle frem til. At vi alle inderst inde ville noget forskelligt, troede man jo reelt ikke på. Hvis man fik lidt penge og lidt uddannelse, så voksede der sådan en lille europæisk demokrat ud af hjernen på én. Det var rart at tro på, må jeg erkende. Det tror jeg ikke på mere.”

Hvad tror du så på i dag?

”I dag tror jeg grundlæggende på, at vi er superforskellige, og det er ekstremt svært at tale om noget, som objektivt set er ’den rigtige måde’. Når vi taler om menneskerettigheder, så leger vi, at det er et objektivt ideal, men det er jo en europæisk idé. Jeg synes, de værdier er rigtige, herfra hvor jeg står, men hele idéen om, at kønnenes ligestilling skulle være noget, hele det afrikanske kontinent har skrevet under på af egen fri vilje, det er en illusion.”

(Ovenstående var en brøkdel af et uddrag)

kilde: Søren Jacobsen Damm. Altinget magasin nr.12 februar 2018

https://www.altinget.dk/magasin/artikel/jonatan-spang-til-altinget-nu-bliver-jeg-faktisk-ophidset

Dette indlæg blev udgivet i Civilsamfundet, Kultursammenstød, Personlige beretninger, seneste. Bogmærk permalinket.