PISA etnisk

Danske elever med indvandrerbaggrund er i gennemsnit mere end et år bagud i forhold til deres etnisk danske kammerater 

Det er tilmed sådan, at det i dag står værre til end i 2006
I december 2016 offentliggjorde OECD den sjette PISA-rapport.

Den sammenligner og analyserer resultaterne af prøver i læsning, matematik og naturfag blandt 15-årige elever i 72 lande.

 

For Danmark er der et godt stykke op til asiaterne, og vi ligger fortsat efter lande som Estland (der virkelig rykker på mange felter) og Finland, men på niveau med Holland, Norge og Tyskland og såmænd foran både Sverige og USA.

Det er almindelig kendt, at børnenes socioøkonomiske baggrund i meget høj grad betinger deres testresultater og deres fremtid.

Mange af de lande, der har lagt skoler og elever til undersøgelsen, er i dag indvandrerlande. De har alle et helt generelt problem med integration af indvandrere i samfundet og på arbejdsmarkedet.

En del af denne integration skal med stor sandsynlighed gå gennem skolerne. Det er, siger al erfaring, meget svært. Nogle lande lykkes dog bedre end andre.

Danmark er ikke blandt dem. Det er bestemt også svært for indvandrerbørnene, for deres socioøkonomiske baggrund er sjældent stærk. Netop der så vi jo, at Danmark – sammenlignet med andre – er ganske god til at overvinde sociale og økonomiske handicap for eleverne. Det gælder desværre kun for de etnisk danske elever. Skiller man dem fra indvandrerbørnene, som OECD har gjort det, tegner der sig et dystert billede.

Danske elever med indvandrerbaggrund er i gennemsnit mere end et år bagud i forhold til deres etnisk danske kammerater. Også efter at man har taget højde for forskelle i socio-økonomisk baggrund. Det er tilmed sådan, at det i dag står værre til end i 2006.

***

Vi foreslår at læse hele artiklen og henviser også til  indlægget Muslimer og uddannelse (PEW) her på hjemmesiden.

kilde: Jørgen Grønnegård Christensen: Lærerige PISA .16. december 2016 Weekendavisen  

Dette indlæg blev udgivet i Pædagogik / Sprog / Opdragelse, seneste, Statistik. Bogmærk permalinket.