Migranter er en ressource

Mindreårige egyptere er nu også “bådflygtninge”

Lande som Marokko, Tunis, Libyen og Ægypten kan lukke fattigdoms-migranter gennem deres lande og oversvømme Europa, hvis altså ikke EU betaler dem for at lade være

Kirsten Damgaard, kulturpsykolog

Strømmen af migranter er blevet en  handelsvare på linie med olie. Noget for noget, så landene op til Middelhavet kan vælge at holde de fattige masser tilbage, hvis de betales for det. Hans Lucht forsker hos DIIS med udokumenteret migration som speciale antager at migrationen fra Afrika i de nærmeste år  vil stige for senere at dale, idet mange ønsker retur-migration. Men de vil gerne have et europæisk statsborgerskab, så de kan rejse frem og tilbage.

Ønsket for mange er altså en cirkulær migration. Ligesom vi også hørte de tyrkiske, marokkanske og pakistanske fremmedarbejdere til Danmark fremføre ønsket om at “spare op og rejse hjem” da de kom i 1960’erne og 70’erne. Hvilket de dog ikke har udført i nævneværdig grad.Ingen i Europa tror mere på myten om gæstearbejdere, for erfaringen viser at de sætter sig fast som indvandrere.Samtidig kan Danmark ikke komme af med 40% af de afviste asylansøgere.

“Sandsynligvis dør ligeså mange i ørkenen, som på havet”, fortæller han. Alligevel sætter mange deres liv på spil. “Der er en stigende tendens til at flere mennesker tager denne højrisiko rejse over Sahara til Libyen”.De føler at rejsen med sejladsen er den eneste måde, de kan opnå det liv det gerne vil have.Lucht siger, at det er et paradox at sætte sit liv på spil for at opnå kontrol med det! Det er der andre dårligt analyserende mennesker som fx  anorektikere der også gør.

Lucht vurderer også at fx Marokko kan opleve sig snydt med den “magre” aftale de fik med Spanien ( i nullerne), nu når  tyrkerne oveni et pengebeløb tildeles visumfrihed til EU pr.1 nov. 2016.

Pr. 19 okt. er tallene som følger for 2016:

168.857 til Grækenland fra Tyrkiet (båd)

145.381 til Italien (båd)

5.445 til Spanien(båd)

Heraf  er  22.000 migranter fra Nigeria  og 15.000 migranter fra Eritrea.

Niger er transitland for Vestafrika. Sudan er transitland for Østafrika og Afrikas Horn.

Over søvejen er der altså kommet 319.711 personer til Europa – og  “De rejser af fattigdomsrelaterede årsager”, forklarer Hans Lucht.

Den tyske kansler Angela Merkel har foreslået en flygtningeaftale med afrikanske lande såsom Egypten og Tunesien i stil med den, som EU allerede har indgået med Tyrkiet.

Libyen er i politisk kaos, og EU kan ikke indgå aftaler der uden en stabil regering.

Også Ungarns premierminister, Viktor Orban, og den tyske formand for EU-Parlamentet, Martin Schulz, har sagt, at det er nødvendigt at lave en flygtningeaftale med Egypten for at standse den ulovlige migrationsstrøm.

Aftaler med de nævnte lande kan være problematiske fordi  der udover at hver etnisk gruppe sin “people pusher”, der forbinder til menneskesmugler (“connection man”) der i ørkenen ofte er nomade og på havet fisker eller “flygtende” fisker, også er tradition for at involvere embedsmænd, der mod betaling assisterer migrantstrømmen.

Der er mere end fem millioner flygtninge i  Egypten,                                               men ingen flygtningelejre
Ruten via Libyen, er nu igen hovedvejen over Middelhavet for migranter, der håber at nå til Europa. Sejlturen via Egypten er farligere fordi den er længere.

Ifølge EUkilder er en del af “bådflygtningene”  mindreårige egyptere, som det er sværere for Europa bare at sende tilbage

Lucht fortæller endvidere at de ikke-regulariserede migranter ( uden dokumenter), ofte ikke kan vende tilbage, og må blive i Europa. De kan nemlig overfor deres eget land ikke bevise hvem de er og at de hører til, og landet vil ikke modtage dem ved en udvisning fra Europa.Overbefolkning og fattigdom øger vel heller ikke velviljen hos hjemlandet.

kilder : Hans Lucht :Europa og Flygtningekrisen. Forelæsning på DPU  AAU 24.10.16   ; Kontroversiel Tyrkiet-aftale kan blive et forbillede
Heidi Ploughsgaard  28. september 2016 Jyllands-Posten Sektion

 

Hans Lucht:Darkness Before Daybreak – African Migrants Living on the Margins in Southern Italy Today (2011). Chronicles the lives of a group of fishermen from Ghana who took the long and dangerous journey to Southern Italy in search of work in a cutthroat underground economy. Illuminating the nature of high-risk migration around the world.

Se hvilke lande, der får penge for at holde migranter og flygtninge ude                          Europahttp://notat.dk/artikler/2016/disse-lande-faar-penge-for-at-holde-flygtninge-vaek

Dette indlæg blev udgivet i Damgaard, Kirsten, Demografi, Flygtninge, seneste, Statistik. Bogmærk permalinket.