Indvandrernes job

Hvad laver de der arbejder?

Indvandrere fra de gamle EU-lande samt Norge og Island (EU15+) beskæftiger sig i høj grad med det samme som danskere. Der er dog en større andel af indvandrere fra disse lande ansat i job, der typisk kræver lang videregående uddannelse, end hvad der gælder for danskere. Det fremgår af nedenstående tabel, der viser fordelingen af indvandrere og danskere på forskellige typer af job, afhængig af, hvilket uddannelsesindhold der typisk anvendes til varetagelse af det pågældende job.

Beskæftigelse af indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande (EU13), og fra mindre udviklede lande, er til gengæld koncentreret på forholdsvis få jobtyper – og langt mere koncentreret end danskeres. Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, at indvandrere fra EU13 og fra de mindre udviklede lande i vid udstrækning konkurrerer om de samme typer af job – og det er i høj grad job, der kræver få kvalifikationer.

Ca. 54 procent af indvandrere fra EU13 varetager ufaglærte job – og blandt indvandrere fra mindre udviklede lande er det ca. 40 procent.

For så vidt angår indvandrere fra EU13, er der også en klar tendens til, at en voksende andel bliver ansat i job for ufaglærte. Dvs., at den store beskæftigelsesindvandring fra de relativt nye EU-lande har overvejende – og i voksende grad – været koncentreret i ufaglærte job.

Der er en svaghed ved beregningsmetoden, hvori virksomheder med under 10 ansatte ikke indgår. Læs mere om opgørelsesmetoden hos kilden.

Kilde:Rockwoolfondens forskningsenhed   okt. 2016

Dette indlæg blev udgivet i Arbejde, Økonomi. Bogmærk permalinket.