SU til udlændinge

Især rumænere vil studere på engelsk i Danmark

Fænomenet  kaldes SU-turisme

“Antallet af EU-borgere, der kommer til Danmark for at studere og samtidig modtage dansk uddannelsesstøtte, stiger i disse år så markant, at regeringen er klar til at benytte en nødbremse i den seneste SU-reform fra 2013 til at lave nye værn mod udviklingen.

I 2013 betød en dom ved EU-Domstolen, at EU-borgere, der blot arbejder 10 til 12 timer om ugen ved siden af studierne, får status som såkaldt »vandrende arbejdstagere«, og de får dermed samme ret til SU som danske studerende.

Også borgere fra Norge, Island og Lichtenstein falder under disse regler.

I forhold til 2013 var der i februar i år[2016] godt 5.000 flere EU-borgere, der benyttede den model, viser nye tal fra regeringen.

»Jeg er meget bekymret over den store stigning, vi kan se i tallene. Det er ikke og har aldrig været meningen, at det danske uddannelsessystem og SU’en skal bruges til at uddanne de andre EUlandes borgere,« siger Ulla Tørnæs.

Den største andel udgøres af EU-borgere fra Rumænien, mens Norge, der er omfattet af de samme regler, står for den næststørste procentvise stigning på i alt 131 pct. fra 2014 til 2015.”

kilde : Jesper Hvass, Jyllandsposten 17. maj 2016

Dette indlæg blev udgivet i Demografi, Politik / Lovgivning, Rumænere/romaer, seneste, Statistik, Økonomi. Bogmærk permalinket.