ISIS in America – Lorenzo Vidino

40 procent er konvertitter

I USA hentes færre fra det kriminelle miljø

27 procent var involveret i planer om at udføre terrorangreb på amerikansk jord.

 

Terrorforskeren Lorenzo Vidino fra Center for Cyber and Homeland Security ved George Washington University i Washington har  i december 2015 sammen med kollegaen Seamus Hughes udgivet en forskningsrapport om de »hjemmedyrkede« amerikanske islamistiske terrorister, ISIS in America. From Retweet to Raqqa.

En vigtig konklusion er, at antallet af militante jihadister i USA er stigende, men fortsat langt mindre end i Europa. De 71, der har været arresteret for terrorvirksomhed siden marts 2014 (heraf 56 alene i år), gennemgår Vidino og Hughes i rapporten én for én – deres baggrund, motivation, måden de er rekrutteret på.

Gennemsnitsalderen er 26 år. 86 procent er mænd. Halvdelen rejste eller forsøgte at rejse til Syrien eller Irak.

Det er en meget forskelligartet gruppe: både mænd og kvinder, fra velhavende og ydmyg baggrund, uddannede og ikke-uddannede.

Derudover har Vidino og hans forsker-team identificeret cirka 300 USA-baserede IS-sympatisører, der spreder IS- budskaber på nettet.

Rapporten citerer de amerikanske myndigheder for, at der i USA for øjeblikket foregår 900 efterforskninger mod mistænkte IS-aktivister.

Cirka 200 amerikanere menes at være rejst til Syrien eller Irak (sammenlignet med 5.000 europæere), og omkring 20 er meldt dræbt.

»Der er meget store forskelle mellem terrormiljøet i USA og det i Europa,« siger Vidino til Weekendavisen. »I Europa har du denne undergrundskultur, folk med en kriminel eller småkriminel baggrund, og fængslerne udgør en meget stor rekrutteringsbase. Af de nu 75, der er blevet arresteret i USA (fire er kommet til, siden rapporten blev lavet, red.) har ikke én eneste været i fængsel. Det synes at være folk, der generelt er socialt velintegrerede.I USA findes heller ikke den scene af radikale moskeer og organisationer, som man har i mange europæiske lande, blandt andet Danmark, og som jihadisterne samles omkring.Her er måske nogle få kendte radikale moskeer og prædikanter, men der er ikke flere i USA end i Danmark. I USA foregår rekrutteringen fortrinsvis på internettet, det er folk på nettet, der søger kontakt med ligesindede. 40 procent af dem, vi har undersøgt, er konverteret til islam.«

Respublica anbefaler at læse hele artiklen.

kilde : Ole Nyeng:Frygtens forenede stater.Weekendavisen 23.12.15

Dette indlæg blev udgivet i seneste, Statistik, Terror, Vidino,Lorenzo. Bogmærk permalinket.