Rumænere og romaer i Norden

Der er flere kriminelle i København

Kun 2 ud af 10 har prøvet et almindeligt job

Nogle vil gerne arbejde, men har ikke kvalifikationer

Selvom der både forekommer kriminalitet, rejseorganisering og lyssky pengelån i undersøgelsen af, hvordan rumænerne kommer til Skandinavien, er der intet, der tyder på, at det er forbundet med et kriminelt netværk
En dansk-norsk undersøgelse og kortlægning af de rumænske gadearbejdere i Norden viser, at de “stærkeste” søger til København og de svageste til Stockholm. Halvdelen af gadearbejderne i Stockholm er flyttet dertil med familien, mens det i højere grad er enlige mænd, der har København som base.

Analysen baserer sig på interviews med 1.269 hjemløse rumænere.

I København er ca. 30 pct. etniske og kulturelle romaer, mens det i Stockholm er ca. 50 pct. De kommer stort set alle fra alvorlig fattigdom.

Romaerne kommer fra fattigere vilkår end ikkeromaerne, og de, der tager til Stockholm, kommer fra markant fattigere vilkår end de, der tager til Oslo, og især end de der tager til København. F. eks. har 38 pct. af dem, der kommer til København, toilet indenfor i deres bolig i Rumænien, mens det kun gælder for 9 pct. af dem, der tager til Stockholm.

Formålet med opholdet er at tjene penge. Mange giver udtryk for, at de gerne ville have et arbejde, men deres kompetencer står slet ikke mål med det, der typisk kræves for at bestride et job i de skandinaviske velfærdsstater.

I Oslo og København har gadearbejderne således kun 7-8 års skolegang bag sig, og i Stockholm kun 2,5 års skolegang. I Stockholm er der kun 28 pct., der angiver, at de kan læse og skrive – mens det i København og Oslo er henholdsvis 70 og 61 pct.

Kun to ud af ti har tidligere i deres liv haft et regulært arbejde – lidt flere af dem i København og Oslo, end dem i Stockholm. Der er til gengæld flere i København og Oslo, der har lidt småjobs end i Stockholm.I København gælder det for ca. 40 pct. af ikkeromaerne og 20 pct.af romaerne(…).

Det tyder dog på, at kriminaliteten er mest udbredt i København, hvor en gruppe øjensynligt ernærer sig ved narkosalg, lommetyveri og salg af metalskrot.

Kilde : Jan Rose Skaksen  forskningschef RockwoolFonden :                                      København er for “stærke” rumænere i  Jyllands-Posten  28.07.2015 .Om  resultater fra en ny undersøgelse udarbejdet af det norske Fafo Forskningsinstitut i samarbejde med Rockwool-Fonden.

Respublica anbefaler at læse hele artiklen.

Vi henleder opmærksomheden på psykologen Richards Lynns  fremstilling(er) af FN’s beregninger over gennemsnitligt nationalt IQ ,hvor Europæiske romaer ligger meget lavt.

Psykolog professor emerit. i udviklingspsykologi Helmuth Nyborg vil i 2015 i en engelsksproget artikel præsentere et talmateriale om intelligens, hvori  romaer indgår.

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Rumænere/romaer, seneste, Statistik. Bogmærk permalinket.