Blasfemiparagraffen

Tolerance handler jo netop om at leve med det, man forkaster og ikke bryder sig om

” De intolerantes frihed bør kun begrænses, når de tolerante har grund til at tro, at deres sikkerhed og det tolerante samfunds frihedsinstitutioner er i fare” –  John Rawls 

Journalist Flemming Rose modtog i 2015 Publicistprisen.Han mener at han lever i et multikulturelt demokrati.  I sin takketale sagde Flemming Rose følgende om blasfemiparagraffen :

(…) har Straffelovrådet anbefalet at blasfemiparagraffen bevares i Danmark, således at bestemte religionskritiske ytringer ikke er omfattet af lovens beskyttelse.

Det finder jeg intolerant på linje med ønsket om at forbyde Hizb-ut-Tahrir. I blasfemilovens tilfælde forsvarer man ønsket om at bevare den med henvisning til, at mørkemænd i andre lande kan reagere uforudsigeligt på religionsforhånende ytringer i Danmark. I stedet kunne man jo vende problemstillingen om og sige, at vi ønsker loven afskaffet i solidaritet med de dissidenter, religiøse og etniske mindretal, der enten risikerer dødsstraf eller lange ophold bag tremmer, fordi deres tro og ytringer opfattes som blasfemiske uden for Danmark.

På den måde ville regeringen på fredelig og civiliseret vis slå et slag for frihed og tolerance ikke bare i Danmark, men også i de lande, hvor friheden og tolerancen har trange kår. Det ville være Danmark, når det er bedst.

Vi anbefaler at læse hele artiklen :Frihed og tolerance er hinandens forudsætninger
Jyllands-Posten  20.03.2015

Flemming Rose har udgivet Tavshedens Tyranni (2010) JP Forlag

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Filosofi/ Etik, Medier og ytringsfrihed, Menneskerettigheder, Rose,Flemming, seneste. Bogmærk permalinket.