En Grundlovssikret ret blev trådt under fode

Det er chokerende og uacceptabelt, når man oplever, at man ikke kan færdes frit. 

Det hører ikke hjemme i en demokratisk retsstat, at politiet ikke kan beskytte borgere der deltager i en lovlig demonstration.

Unge uromagere gik stærkt truende og aggressivt  mod vores gruppe og råbte »ned med jøder, fucking jøder« osv. Politiet reagerede  nærmest ikke.

af Lene Kattrup

25/7 .14 deltog jeg i en anmeldt Israel-Gaza-fredsdemonstration i København foran Christiansborg arrangeret af Dansk Zionistforbund, Frit Iran m.fl.

Derefter ville jeg tage lige hjem, men det viste sig, at det var andre end mig, der bestemte over mig og min færden. Disse kræfter fik lov at afskære mig – og andre – muligheden for selv at bestemme.

To demonstrationer samtidig

Ved starten blev vi orienteret om, at den israelske ambassadør i Danmark ikke kunne tale, da man ikke kunne beskytte ham.

Det, synes jeg også, er helt uacceptabelt. Efter ca. 40 minutter ved den fjerde taler fik vi af politiet at vide, at vi alle skulle gå ind i den lukkede slotsgård og her afvente afhentning med politiets blå bus, en gruppe ad gangen. Det ville tage tid, og vi ville blive sat af forskellige steder i København.

Politidirektøren havde givet tilladelse til, at de deltagende personer, hvoraf de fleste var jøder og/eller venner af Israel, afholdt fredsdemonstrationen foran Christiansborg, men han havde så også givet lov til, at venner af Gaza inkl. Hamas-sympatisører på samme tid afholdt demonstration på Rådhuspladsen.
Politiet blev chikaneret

Typisk for vores tid skete der det, at en del unge uromagere gik stærkt truende og aggressivt hen mod vores gruppe og råbte »ned med jøder, fucking jøder« osv. Politiet reagerede til min overraskelse nærmest ikke.

Måske skal der rent lovgivningsmæssigt mere til, for at politiet kan gøre noget. I så fald bør noget ændres af politikerne. Politiet fandt sig desuden i forskellige former for chikane.

Det hører ikke hjemme i en demokratisk retsstat, at politiet ikke kan beskytte almindelige borgere som mig, der ønsker at deltage i en lovlig demonstration. Det har vi set i stigende grad i gadebilledet i de senere år. Her har vi også brug for en lovstramning eller som minimum en ændret vejledning.

Det hører ikke hjemme i en demokratisk retsstat, at politiet ikke kan beskytte almindelige borgere som mig, der ønsker at deltage i en lovlig demonstration, og det er heller ikke okay, at de deltagende skal frygte overfald bagefter, når de skal hjem.

Den helt forkerte løsning

Politiet valgte den letteste, men helt forkerte løsning.

Det var os, de fredelige, der skulle afbryde arrangementet og tage med politiets bus for at komme sikkert hjem. Det burde have været truende og ufredelige personer, der fik besked på straks at forlade området. Og som, hvis de havde været truende eller ikke straks efterlevede instruktionerne, skulle have været anholdt og have fået bøder.

Hvorfor tillod politidirektøren i øvrigt en demonstration af personer, man ved, kan finde på at angribe jøder og Israel-sympatisører, samtidig med at der kort fra dette sted bliver afholdt en fredelig Israel-venlig demonstration, når man ikke har mandskab nok?

Brug for en lovændring

Vi har brug for en lovændring, der beskytter afviklingen af lovligt anmeldte demonstrationer mod chikane, trusler og vold fra personer, der vil forhindre forsamlings- og ytringsfriheden og gøre de deltagende bange for både at deltage og gå hjem bagefter.

Jeg trodsede dog faren, fordi jeg fandt det for ydmygende at hoppe på bussen, men det føltes nu også ydmygende at gå igennem Københavns gader og måtte se sig over skulderen. Jeg tog en anden trøje på efter råd fra en flink betjent, så der var mindre risiko for at blive genkendt af de unge voldsfikserede mænd.

Det var forkert, at de vandt slaget, mens vi andre måtte tie, bøje nakken og liste hjem.

Politiet afbrød denne Israel-Gaza-fredsdemonstration i København foran Christiansborg arrangeret af Dansk Zionistforbund, Frit Iran m.fl. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Polfoto.

Politiet afbrød denne Israel-Gaza-fredsdemonstration i København foran Christiansborg arrangeret af Dansk Zionistforbund, Frit Iran m.fl.

Trykt i Jyllandsposten 02.08.14

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Civilsamfundet, Kattrup,Lene, Medier og ytringsfrihed, seneste. Bogmærk permalinket.